Versteend hout, verkiezeld hout

In de winkel ligt vooral versteend hout uit Indonesië. Het is afkomstig van Java en Zuid-Sumatra. Dit versteende hout is ongeveer 20 miljoen jaar oud. Het proces van verstening van hout kan op verschillende manieren worden ingeluid. 

In Indonesië zijn deze bomen bedekt geraakt door lagen vulkanische as, waardoor ze van de lucht zijn afgesloten. Kiezelhoudend vocht is er later in doorgedrongen en is zich gaan afzetten in de houtvaten.

Versteend hout - van boom tot fossiel

Verkiezeld hout heeft de minerale samenstelling van jaspis, chalcedoon, of soms zelfs opaal. Het bestaat dus voornamelijk uit SiO2 kiezelzuur. Na het afsterven wordt de boom direct bedenkt met fijnkorrelig sediment zodat er geen lucht bij kan komen.
Lees meer »

Barnsteen

Barnsteen (ook amber genoemd) is gefossiliseerde dennenhars van oeroude bomen. Het is meestal iets doorzichtig tot volledig transparant.
Lees meer »

Versteend hout van naaldbomen

Fossiel naaldhout is te herkennen aan zijn eenvormigheid. Vaak zijn er jaarringen en harskanalen te zien. Het merendeel van het weefsel is opgebouwd uit slechts één type houtweefsel, tracheïden genaamd.
Lees meer »