Klankschalen

In de winkel vind je klankschalen in verschillende maten, zowel in metaal als van kristal. Kristallen klankschalen brengen een ander geluid voor met een totaal eigen kwaliteit dan metalen klankschalen. 

Klankschalen - toepassing

Klankschalen worden gebruikt in meditatie vanwege de rustgevende klanken en ontspanningstechnieken. Ook bestaat er klankschaaltherapie. De klankschaal wordt dan gebruikt omdat het geluid diep doordringt in lichaam en geest en zo spanningen kan lostrillen.

Klankschalen - techniek

Een klankschaal brengt geluid voort door het onder andere aan te slaan met een slagstok. Een andere methode is de stok langzaam om de rand te laten cirkelen waardoor de schaal min of meer gaan "zingen". Klankschalen kennen veel boventoonresonanties die een diepgaand effect. Dat effect wordt toegeschreven aan resonantie. 

Door de klankschaal op een andere manier vast te houden, worden andere resonantiefrequenties dominant en verandert de klank. In dit geval rust de schaal dan op drie vingers aan de onderzijde."

Klankschalen - Oorsprong

Klankschalen zijn afkomstig uit de Tibetaans boeddhistische gebieden in de verschillende delen van het Himalaya-gebied. Ze worden gebruikt als eetkommen, offerschalen, slaginstrumenten, relaxatie en meditatie ondersteunende geluidsbronnen. Elke klankschaal heeft een eigen karakter, toonzetting en klankkleur.

Klankschalen hebben veel benamingen, onder andere: boeddhistische schalen, harmonisatieschalen, heelkommen, heelklankschalen, Himalaya-klankschalen, klankschalen, offerschalen, relaxatiekommen, rituele klankschalen, Tibetaanse klankschalen en zingende kommen.

Bron: Wikipedia "Klankschaal"